News / Nieuws

JAARVERSLAG 2020

Stichting Abantwane Belanga is verheugd om het Jaarverslag 2020 te presenteren aan onze vrienden, sponsoren, volgers, NGO’s, partners. Het jaar 2020 was in velerlei opzichten weer een bijzonder jaar waarin wij echter niet heel actief konden zijn zoals u dat van ons gewend bent. Het huidige jaarverslag geeft in woord en beeld verslag van onze (beperkte) activiteiten van het afgelopen jaar met daarbij natuurlijk een financieel verslag.


Categories: | Reacties uitgeschakeld voor JAARVERSLAG 2020

Jaarverslag 2019

Wederom zijn wij zeer verheugd dat wij ons Jaarverslag voor 2019 aan u kunnen presenteren. Het was in velerlei opzichten weer een bijzonder jaar dat helaas met een domper eindigde nadat het management van het Sithand’Izingane project de samenwerking met onze Stichting eenzijdig heeft opgezegd. Er waren in de laatste maanden van het jaar een aantal discussies en het project gaf aan dat de bemoeienis van de vele sponsoren en het steeds maar verantwoording moeten afleggen hun te veel werd. Wij hebben daarover een aantal gesprekken met hun gevoerd en onze hulp aangeboden, maar de beslissing was al genomen. Wij betreuren deze ontwikkeling aangezien een dergelijk grote NGO niet zonder financiële steun van buitenaf kan functioneren, maar wij beseffen ook dat wij als stichting niet bepalen wat een project / NGO moet doen en hoe zij functioneren. Aan een lange en zeer intensieve samenwerking kwam in November 2019 dus plotseling een einde. Wij zijn als bestuur echter weer vol energie verder gegaan met ons werk en zijn in contact met een aantal andere NGO’s in de Johannesburg regio en de gesprekken zijn positief en zeer belovend.

In de bijlage vind u het Jaarverslag van 2019. Heeft u vragen over ons werk of over het Jaarverslag neem dan gerust contact met ons op.

Categories: | Reacties uitgeschakeld voor Jaarverslag 2019

Jaarverslag 2018

Het jaarverslag 2018 is klaar en kan openbaar worden gemaakt voor iedereen die maar wil weten en zien hoe wij ons geld binnen krijgen, maar veel belangrijker waar wij het geld aan besteden. Dit jaar hebben wij het Sithand’Izingane project ook weer financieel en materieel ondersteunt en dat is allemaal te lezen in het jaarverslag 2018.

Categories: | Reacties uitgeschakeld voor Jaarverslag 2018

JAARVERSLAG 2017

Het jaar is weer voorbij en als kleine stichting zijn wij enorm blij met de grote resultaten die wij hebben behaald in het afgelopen jaar. 2017 was een jaar waarin kleine en grote sponsoren ons hebben geholpen om een aantal klussen in het Sithand’Izingane project in Tsakane te verwezenlijken. Er waren zelfs spontane acties waarbij mensen per WhatsApp collega’s opriepen om ons te helpen bij de aanschaf van dekens in de koude Afrikaanse winter. Er waren sportieve acties waarbij scholieren via hardloop en wandel activiteiten geld doneerden aan de stichting, en er zijn nu ook sponsoren die het op prijs stellen om een langdurige relatie met de stichting op te zetten.

Stichting Abantwane Belanga is enorm blij met al deze steun vanuit familie, vrienden, collega’s, relaties en mensen die ons op een andere manier hebben ontdekt. Steun in welke vorm dan ook, groot en klein is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het project, en voor het bouwen aan die betere, veiligere en gezonde wereld voor de 1148 kinderen, jongeren en hun families van het Sithand’Izingane project.

Het jaarverslag 2017 laat zien op welke wijze wij het geld hebben besteed. Het komende jaar zullen wij ook financieel en materieel het project blijven ondersteunen. De grote stalen constructie staat op zijn plek, het klaslokaal is gebouwd, maar nu is het tijd om de afwerking te realiseren (vloertegels; electriciteit; meubilair etc.), het definitieve dak te plaatsen en ook het podium te bouwen.

Via onze website en onze Facebook pagina zullen wij iedereen op de hoogte houden van de werkzaamheden. Mochten er vragen zijn naar aanleiding van het jaarverslag dan kunt u contact met ons opnemen via info@abantwanebelanga.com

JAARVERSLAG 2017
20180223 Abantwane Belanga jaarverslag 2017

5E0B5696      5E0B6035 copy

Categories: | Reacties uitgeschakeld voor JAARVERSLAG 2017

DE LAATSTE NIEUWTJES….

Er is de afgelopen tijd weer veel gebeurd, en we zullen in dit nieuwsitem de gebeurtenissen op een rijtje zetten:

BOUW ACTIVITEITEN: De afgelopen maanden zijn wij samen met het Sithand’Izingane project druk op zoek geweest naar sponsoren voor de aanleg van de betonnen vloer onder de grote overkapping. Met name uit internationale hoek kwamen de positieve geluiden en mede dankzij GLOBAL Exploration / Wilde Ganzen NL en ook dankzij de Dominican Congregation in Duitsland, konden wij het benodigde bedrag bij elkaar leggen. Dit bedrag zorgt er zelfs voor dat niet alleen de vloer, maar ook de ruwbouw van het klaslokaal kan worden gerealiseerd. Onze stichting heeft afgelopen jaar al een groot deel van de bouw voor zijn rekening genomen en wij zijn dan ook zeer verheugd met de steun uit Duitsland en Nederland. Afgelopen week (25 Sept.) is begonnen met het graven van de fundering en de voorbereidingen voor het storten van de vloer en de bouw van het klaslokaal dat zal gaan dienen als Youth Centre van het project.  De 3e fase van het bouwproject betreft de bouw van een klein podium voor onze evenementen, en afwerking van het klaslokaal, zoals  aanleg van verlichting en electriciteit, plafond, dakgoten en regenpijpen, en afwerking vd vloer.

DEKEN AKTIE: Afgelopen July hadden wij in het project bezoek van Mw. Karin Jordens van RoyalHaskoningDHV – Nederland. Karin kent het project al een poosje, en Maarten had met haar tijdens een eerder bezoek de afspraak gemaakt dat zij een wandeling zouden maken door de omliggende township, samen met een van onze fieldworkers. Op weg naar het project kwamen een aantal onderwerpen ter sprake en ook de koude nachten en winter in Afrika. Onze gast startte daarop in de auto een WhatsApp actie, en vroeg aan collega’s en vrienden in NL of zij haar misschien konden helpen met de aanschaf van een aantal dekens voor de kinderen van het project. Social Media op en top, en binnen no-time lag er een behoorlijk bedrag op tafel. Aan het einde van het bezoek hebben we een skype meeting opgezet met iedereen die had gedoneerd en daar werd dan ook de eindstand bekend gemaakt. De WhatsApp actie bracht uiteindelijk zo’n 900 euro bij elkaar. Het bedrag is beschikbaar gesteld aan Abantwane Belanga zodat we er voor konden zorgen dat de gehele opbrengst besteed zou worden aan de dekens.

WORTEL36 – Klusjesmannen: Niet meteen een naam die heel bekend is, maar het is de werktitel voor Ronald, Johan, Hugo, Remy, Janou en Wesley uit Ulestraten. Ronald is onze penningmeester en de andere mannen zijn vrienden en hun zonen. De vaders zijn hele goede vrienden en samen met de zonen was het idee ontstaan om samen naar het project te reizen om daar 3 weken lang te gaan klussen. Zo gezegd zo gedaan en in July stonden de mannen op de stoep bij Sithand’Izingane. In korte tijd en met enorm veel energie en plezier zijn er een hoop klussen verricht waaronder de verbouw van de bestuurskamer; nieuwe kranen; nieuwe wc brillen; verlichting; plafonds; deuren ingehangen; wasbakken aangepast; lekkages opgelost enz enz. Tijdens de werkzaamheden werd n.a.v de eerder genoemde deken actie een aanvullende actie ondernomen en ook WORTEL36 kwam uiteindelijk met een enorm mooi bedrag om de hoek.

In totaal konden we na beide spontane acties 2345 euro bijschrijven op de rekening van de stichting voor de aanschaf van zo’n 90 dekens voor onze kinderen.

Categories: | Reacties uitgeschakeld voor DE LAATSTE NIEUWTJES….

BOUWPROJECT VORDERT

Het  bouwproject zoals wij dat zijn gestart in 2016 vordert gestaag. De Stalen constructie en het grote dak (LAPA) zijn klaar en het is echt een geweldig bouwwerk geworden. Het was niet altijd even makkelijk en soms waren er nog wel eens hevige discussies met de bouwer, maar na een aantal maanden staat de LAPA op zijn plek.

Dit jaar hopen wij met steun van een aantal sponsoren ook de betonnen vloer en de fundering te leggen waardoor we de LAPA kunnen gaan gebruiken als Youth-Centre voor de jongeren van Sithand’Izingane, maar natuurlijk ook voor evenementen in het project. Op dit moment zijn er serieuze gesprekken gaande met een aantal sponsoren die ons daarbij willen helpen. Er is al een financiële toezegging door Global Exploration / Wilde Ganzen NL en een 2e sponsor staat ook op het punt om ons verzoek goed te keuren. We wachten nog op bouwtekeningen van de aannemer.

De plannen voor dit jaar:  Betonnen vloer 12 x 30 meter; fundering voor klaslokaal 12 x 6 mtr en podium 12 x 6. mtr.

LAPA / steel structure

Categories: | Reacties uitgeschakeld voor BOUWPROJECT VORDERT

BOUWPROJECT VAN START

Nadat wij een aantal jaren een beroep hebben gedaan op onze vrienden, en volgers van onze stichting zijn wij zeer verheugd dat we kunnen aankondigen dat we begonnen zijn met de bouw van de grote overkapping op het terrein van het Sithand’Izingane care project in de  Tsakane – Kwathema township. Een aantal weken geleden werd zand en cement geleverd en gistermorgen kwamen de mannen van SM – STRUCTURES om de funderingen te graven.

Wij zijn natuurlijk enorm trots en blij dat wij als Stichting, en natuurlijk met dank aan onze vele sponsoren, deze overkapping 100% kunnen financieren en dat we met hulp van een aantal andere sponsoren ook daarna de rest van de plannen kunnen uitvoeren. Zo moet er nog een cementen vloer komen en een 2-tal opslagruimtes cq klaslokalen + groot podium,waarvoor binnenkort de tekeningen zullen worden gemaakt.

Er is deze week ook een mooie donatie via WILDE GANZEN / Global Exploration Nederland binnen gekomen, die we inzetten voor het verbeteren van de rioolputten en afvoerpijpen die aan vernieuwing toe zijn.

Gisteren is in ieder geval de eerste schop in de grond gezet en als alles volgens plan verloopt zal de overkapping de 2e week van July klaar zijn.

Categories: | Reacties uitgeschakeld voor BOUWPROJECT VAN START

Donatie St. Franciscus school goed ontvangen

Op 29 Maart j.l. waren Ronald en Miran Pluimakers van Sg Abantwane Belanga bij het Sithand’Izingane Care project op bezoek. Niet zomaar een gezellig bezoek maar een bezoek met een doel. Beiden waren in het project om namens de St. Franciscus school in Bunde een cheque te overhandigen die zij een aantal dagen daarvoor hadden gekregen van de leerlingen van de school.

Het tweede cadeau dat Ronald en Miran hadden meegebracht was een stapel borden en mokken voor limonade en warme drank. Dit was een lang gekoesterde wens van de keuken, omdat de huidige borden versleten waren en vernieuwd moesten worden. Namens de stichting en namens de klanten van Kapsalon Miran konden wij deze wens in vervulling laten gaan. 300 fleurige borden; 300 fleurige mokken worden nu iedere dag gebruikt voor de kinderen tijdens het uitdelen van de maaltijden.

De cheque ter waarde van 2000 euro oftewel ZAR 35000,- werd overhandigt aan Sr. Mary Tuck – oprichter van het project en Thembi Aphane – project manager van Sithand’Izingane. En zoals dat in het project nou eenmaal de traditie is, werd ook deze overhandiging weer een feestje met muziek, zang, dans en een aantal mooie toespraken door de kinderen en door Thembi Aphane.

Het geld dat is opgehaald door de leerlingen van St. Franciscus wordt ingezet t.b.v. de nieuwbouw van een grote overkapping (BOMA), en in overleg met het management wordt een deel ook ingezet om een aantal kosten voor dringend onderhoud te kunnen betalen.

Namens alle kinderen en het management van Sithand’Izingane wordt iedereen hartelijk bedankt voor de prachtige donatie. De nieuwbouw is ondertussen gestart en de eerste voorbereidende werkzaamheden zijn afgelopen week van start gegaan.

     

Categories: | Reacties uitgeschakeld voor Donatie St. Franciscus school goed ontvangen

KERST ACTIE 2015 GROOT SUCCES

Net als afgelopen jaar hebben we ook in 2015 weer een Kerst actie georganiseerd. Vrienden, familie, collega’s, oud-vrijwilligers, vrienden van de stichting en het project kregen allemaal een aantal berichten mbt onze jaarlijks actie. Het accent zou dit jaar liggen bij onderhoud maar ook bij het plan van het Sithand’Izingane project om een eigen evenementen hal een zgn. BHOMA te bouwen. Als stichting willen wij daaraan graag aan bijdragen, in de vorm van financiën, maar ook in de vorm van preparatie van de technische tekeningen, subsidie aanvragen, en evt straks zelfs tijdens het bouwproces.

Na een aantal berichten over de plannen, kwamen de eerste leuke reacties op onze kerst actie maar ook een aantal donaties binnen, en ook via de website van GeefGratis.nl kwamen een aantal spontane donaties binnen. Zo af en toe kwam er via onze penningmeester weer een berichtje, dat er iemand wilde sponsoren en hoe ze dat dan konden overmaken op onze rekening. Nu naar een 2-tal maanden is de teller gestopt op een prachtig mooi bedrag, dat we dankzij de zwakke positie van de SA munteenheid Rand kunnen omzetten in een prachtig mooie donatie in de richting van het bouwplan.

We hebben met het project afgesproken dat wij dit bedrag voorlopig nog even op onze rekening laten staan, totdat het moment daar is, dat we het geld kunnen inzetten om de bouw te starten. We zijn met het project in overleg over de voortgang en binnenkort komt het bestuur van het project met de naam van de “Bouw-coordinator” die het hele proces gaat leiden.

De BHOMA zal straks plaats bieden aan ca. 400 kinderen en zal ook een klein podium hebben waarop we dan onze presentaties kunnen doen. De BHOMA is de eerste stap van een aantal nieuwbouwplannen die het bestuur van het project graag wil realiseren de komende jaren.

Het uiteindelijke bedrag dat we namens onze sponsors en donateurs kunnen bijschrijven op de rekening van het project is:

EUR 1775 en in omgerekend wordt dat ZAR 32021,75

We zijn als stichting enorm blij en dankbaar dat er zoveel mensen zijn die het werk dat wij doen voor het project willen ondersteunen. Het is mooi om te ervaren dat het werk van het project leeft bij onze vrienden, familie, kennissen en collega’s en dat biedt goede hoop voor de toekomst.

Namens het bestuur van Abantwane Belanga willen wij dan ook iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan het totstandkomen van het uiteindelijke sponsor bedrag en daarmee aan de totstandkoming van de BHOMA in 2016 – 2017.

Categories: | Reacties uitgeschakeld voor KERST ACTIE 2015 GROOT SUCCES

GLOBAL EXPLORATION BEZOEKT SITHAND’IZINGANE

In Juli en Augustus 2015 werd het Sithand’Izingane project bezocht door GLOBAL EXPLORATION – Nederland. Twee scholen uit Limburg te weten Stella Maris uit Maastricht en Bernardinus college uit Heerlen, kwamen een aantal dagen naar het project om in het kader van hun Wereldburgerschap een aantal activiteiten te ontplooien. Een van de leerlingen heeft een mooie brief gestuurd en deze willen wij graag met onze lezers delen.

….. Mijn naam is Fleur Borghans en ik heb deze zomer met Global Exploration een reis gemaakt naar Zuid-Afrika. Hier hebben we verschillende projecten bezocht. Een daarvan was het Sithand’Izingane care project in Johannesburg. Dit was het eerste project dat we bezochten dus ik was erg benieuwd wat me te wachten stond. Na een lange vlucht kwamen we ’s avonds laat aan bij het Sithand’Izingane care project. Hier werden we voorgesteld aan Maarten, een van de medewerkers bij het project, en aan zijn vrouw Anke. Maarten is naast vrijwilliger bij het project, contactpersoon van Global Exploration. Verder zijn Anke en Maarten, samen met Miran en Ronald uit Ulestraten, mede oprichters van Stichting Abantwane Belanga die het Sithand’Izingane care project ondersteunt. Maarten en Anke vertelden ons uitgebreid over het project en wat het inhoud.

De volgende dag moesten we al vroeg het bed uit. Omdat alle kinderen vakantie hadden en dus geen school kwamen ze vroeg in de ochtend al naar het project. Zo rond 8 uur begon het terrein vol te stromen met kinderen. De eerste paar minuutjes was het voor zowel de kinderen als onze Global groep allemaal nog een beetje spannend maar al snel brak het ijs. We werden hartelijk verwelkomd met verschillende dansen, liedjes en gebeden. We hebben de hele dag spelletjes gespeeld, dansjes gedaan en gezongen. Alle kinderen waren super lief, enthousiast en ze deden niets liever dan de hele dag gezellig aan je hangen en met je spelen. Kortom de eerste dag was al een groot succes!

De daarop volgende dagen was het tijd om de handen uit de mouwen te steken! Ons Let’s work project bestond hier uit het schuren, schoonmaken en schilderen van de omheining van het terrein. Ook dit was erg leuk om te doen; de zon scheen lekker, we hadden boxjes voor muziek meegenomen en de teamspirit zat er goed in. Na ongeveer 3 dagen zat ons deel van het schilderwerk erop. Het andere deel zou gedaan worden door het Bernardinus College die de week erop naar het project zou komen.

Naast het Let’s work project zijn er ook nog een heleboel andere leuke activiteiten geweest. We hadden een voetbalwedstrijd georganiseerd (Nederland – Zuid-Afrika), er werden kinderen geschminkt, ballondieren gemaakt, we hebben een wandeling door de townships gemaakt en ook hebben we nog een traditionele Afrikaanse dans gezien.

Kortom, ik heb het heel erg naar mijn zin gehad en ik vind het echt geweldig om te zien wat voor ontzettend goed werk Sithand’Izingane care project doet!………..

2image     image

Categories: | Reacties uitgeschakeld voor GLOBAL EXPLORATION BEZOEKT SITHAND’IZINGANE